28 Mart 2014 Cuma

Çeşme Nedir ?

Çeşme nedir?

Kaynaktan çıkan suyun bir depoda toplanarak veya kaynaktan borularla getirilerek akıtılan suyun toplandığı lüleli veya musluklu bir hazne şeklinde taştan, mermerden veya herhangi bir malzemeden yapılmış umumi su alma yeri. Farsça bir kelime olup çeşm sözünden gelmektedir. Bu söz Türkçede göz'e karşılık olup, "su kaynağı" manasındadır. Türkçede suyun kaynağına göze veya göz dendiği gibi Farsçada da çeşme denmektedirçeşme
Çeşmeler ya bağımsız olarak ortada veya herhangi bir mimari esere bitişik olarak yapılırlar. Bunlarda bir su deposu bulunur ve bu deponun duvarına lüle veya burma musluk konularak su alınır. Çeşmeler lüleli veya açık kalabilen musluklu ise suları devamlı akar. Açılıp kapanabilen burmalı musluklu ise istenildiği zaman açmakla su akar. Çeşmelerin musluklarından akan suların döküleceği yerde mermerden, çiniden veya diğer malzemelerden yapılan çukur kısma tekne veya oluk denir.
Her milletin kendi kültürüne uygun olarak çeşmeleri görülür. Ama özellikle Türk mimarisinde çeşmeler önemli bir yer tutar.
Sözlükte "çeşme" ne demek?
1. Çoğunlukla herkesin yararlanması için yapılan, borularla getirilen suyun bir oluktan ya da musluktan aktığı, yalaklı su haznesi ya da yapısı.

Cümle içinde kullanımı

Küçükken ayaklarında takunyalarla çeşme başında oynamışlar.
- R. N. Güntekin
Sol yanımdaki yaradan kanım çeşme gibi akıyor.
- Y. K. Karaosmanoğlu

Çeşme kelimesinin ingilizcesi

n. tap, fountain, drinking fountain, well
Köken: Farsça


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder